História kávy - 19. storočie
V priebehu 18. a 19. storočia koloniálne mocnosti svoje kávovníkové plantáže v Afrike a Južnej Amerike neustále rozširovali. Dnes sa medzi 23. severnou a 25. južnou rovnobežkou rozprestiera okolo celej zemegule takzvaný kávový pás a káva sa po rope stala druhým najväčším svetovým obchodným artiklom. Kostarika, Brazília, Kolumbia, Mexiko, Indonézia a Keňa predstavujú len malý výber z celkového počtu asi 50 krajín vyvážajúcich kávu. Celkový svetový ročný objem zberu predstavuje asi 6 miliónov ton surovej kávy, z toho ide cca 5 miliónov ton na vývoz. Asi pre 100 miliónov ľudí je pestovanie a spracovanie kávy priamo či nepriamo obživou.
História kávy je históriou úspechu. Vinie sa ako červená niť dejinami sveta a je ukážkou toho, akej námahy a akých obetí je človek na ceste za týmto povzbudzujúcim nápojom schopný. V čase inflácie v Nemecku dvadsiatych rokov sa cena za libru zrnkovej kávy vyšplhala až na sumu troch miliárd mariek. Za druhej svetovej vojny ochromili colné obmedzenia trh s kávou dokonca úplne. Možno však, že práve tieto roky odriekania prispeli nakoniec k tomu, že káva je dodnes symbolom slobody a ničím neskaleného pôžitku.